Ha izmokat nem is, legalább napelemet építhetsz hitelből!

Minden évben elhatározom, hogy formába hozom magam a nyárra, de valahogy sosem jön össze. Nem túl sok jót árul ez el a kitartásomról meg az akaraterőmről, de sajnos ez a helyzet. Idén viszont némi fejlődés azért tapasztalható volt az ügyben, májusban ugyanis elkezdtem járni egy konditerembe.

Mivel a konditermek látogatása azelőtt nemigen volt szokásom, eleinte elég elveszettnek éreztem magam. Szerencsére viszont hamar akadt segítségem Lilla személyében, aki már az első alkalommal kiszúrta a gyámoltalanságomat, és odajött hozzám, hogy kicsit pátyolgasson. Kiderült, hogy a barátjával üzemeltetik a konditermet, és mind a ketten személyi edzők – adott is rögtön egy csomó jó tanácsot, tök jó fej volt. Ajánlotta a szaunájukat is (amiről amúgy korábban nem is tudtam), és javasolt egy kedvező bérletet, amivel a konditermet és a szaunát is használhatom. Ezen a ponton kénytelen voltam bevallani neki, hogy bár szívesen szaunáznék, nyilvános helyen sajnos rettentően feszélyez a dolog. Ha lenne otthon, az persze más lenne, csak hát egy szauna elég drága, a használata meg valószínűleg a rezsimet is eléggé megdobná. Utóbbiban egyébként Lilla is egyetértett velem, és elmesélte, hogy ők épp mostanában tervezik egy napelemrendszer telepítését, ezzel ugyanis hosszútávon rengeteget tudnak majd spórolni az áramfogyasztáson.

Feltételeztem, hogy ehhez a hosszútávú megtakarításhoz azért jelentős kezdőtőke szükséges, Lilla azonban felvilágosított: napelem hitelből is telepíthető, magánszemélyek és vállalkozások számára is lehet találni tök jó pályázatokat, ha érdekel a dolog, nézzek szét a napelempalyazatok.hu oldalon.

napelem hitelből

Mivel a napelem gondolata szaunavásárlástól függetlenül is foglalkoztat már egy ideje, otthon rá is kerestem a Lilla által emlegetett weboldalra, hogy egy kicsit tájékozódjak a lehetőségekről. Valóban találtam vállalkozásokat érintő pályázatot – bár a benyújtási határidő június 30-ával lejárt, feltételeztem, hogy Lilláék ezen indulhattak. Van azonban pályázat természetes személyek részére is: várhatóan idén nyáron is indul majd egy lakossági program, ahol egyszeri, vissza nem térítendő támogatásért lehet majd pályázni. Tanyák esetében akár 4 millió Ft-os, a projektköltségek maximum 95%-át fedező támogatás is elnyerhető, itt azonban fontos kitétel, hogy a pályázatot benyújtó személy életvitelszerűen az adott tanyán éljen. Jó hír tehát, hogy nem kell mindent önerőből kigazdálkodnunk, ha napelemrendszer telepítésében gondolkodunk.

Az igénybe vehető támogatások feltérképezése után áttértem a napelemekkel kapcsolatos műszaki információkra, valamint a napelem rendszerek telepítésének módjára. Szerencsére az oldal ebből a szempontból is rendkívül informatív, és ami a fő, laikusok számára is teljesen érthető módon magyarázza el a legfontosabb tudnivalókat a napelemek működésével, valamint a telepítés folyamatával kapcsolatban, így még egy hozzám hasonló műszaki analfabéta is gyorsan képbe tud kerülni.

Amennyiben úgy döntünk, hogy napelemmel szeretnénk felszerelni az otthonunkat vagy a vállalkozásunkat, számíthatunk rá, hogy a cég a teljes folyamaton végigkísér bennünket, és az ügyintézés és telepítés minden állomásánál szakszerű segítséget kapunk majd. A folyamat elindítása egyébként meglehetősen egyszerű: a honlapon található felület segítségével kérhetünk árajánlatot, a kérésünket követően pedig a cég egyik munkatársa fogja felvenni velünk a kapcsolatot, hogy egy telefonos egyeztetést követően helyszíni felmérést végezzen. Utóbbi azért elengedhetetlenül fontos, mert csak a tetőszerkezet adottságainak, valamint a család energiafogyasztási szokásainak pontos ismeretében tudják megtervezni a számunkra ideális rendszert, és elkészíteni a végleges árajánlatot. Amint ez megtörtént, rajtunk a sor, hogy az adminisztratív teendőket lebonyolítsuk az áramszolgáltatóval – valószínűleg ez lesz egyébként az egész folyamat leghosszabban elhúzódó része, a hivatalos ügyintézés átfutási ideje ugyanis több hét is lehet. Miután azonban megvagyunk vele, nem marad más hátra, mint maga a telepítés, ami viszont az adminisztrációs mizériához képest általában meglepően gyorsan, mindössze egy nap alatt lezajlik. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint havonta örvendezni a 0 Ft-os villanyszámlának. Ami mellett azért már a szauna sem tűnik annyira ördögtől való ötletnek.

Apropó szauna: arra azért mindenképpen vigyázzunk, hogy ha komolyabb bővítést tervezünk, ami növekedést okoz majd az áramfogyasztásunkban, azt már a tervezéskor kalkuláljuk bele a rendszerbe. Nagyobb fogyasztás esetén ugyanis elképzelhető, hogy nagyobb inverterre lesz majd szükségünk (az inverter az az eszköz, ami a napelem által termelt egyenáramot a háztartásunkban is hasznosítható váltóárammá alakítja), és amennyiben rosszul mérjük fel az igényeinket, az egész napelem rendszerünk használhatatlanná válhat. Ha azonban a napelempalyazatok.hu oldalon kérünk árajánlatot, akkor ezen a kérdésen nem kell majd sokat törnünk a fejünket, a cég szakemberei ugyanis úgyis alaposan kikérdeznek majd bennünket a fogyasztásunkkal kapcsolatban, és valószínűleg eleve olyan rendszer telepítését javasolják majd, ami egy némileg megnövekedett áramfogyasztással is megbirkózik.

Ezek után komolyan gondolkodóba estem, hogy én magam is megkeressem őket, ha ugyanis a napelem hitelből is megoldható, akkor még nekem is van esélyem egy napelemrendszer telepítésére. És akkor már csak egy szauna felépítését kéne valahogy kigazdálkodnom – az üzemeltetése pedig már ingyen lesz.